LeenBogaerts
Walk the line
In september ben ik vertrokken van twee termen die me erg aanspreken op gebied van theater, nl. transformatie en mysterie. Deze termen zijn uiteraard erg breed en daarom heb ik geprobeerd om slechts enkele aspecten hierover te onderzoeken. Ook het aspect ‘toutes directions’ op één pijl gezet, interesseerde me.
Mythes en Sprookjes heb ik terug opgefrist en ook de essentie of de ware betekenis hierachter gezocht. Hiervoor enkele boeken gelezen zoals ‘metamorfoses’ van Ovidius, ‘het nut van Sprookjes’ en ook ‘Bewust en onbewust’ van Jung. Deze laatste ook omdat de droom en illusie door deze termen ook steeds mijn pad kruisen.
Wat hierbij ook naar boven komt is het Surrealistische aspect wat ik dan terugvond in mijn ‘beeldend’ onderzoek. Hierbij ben ik het werk van Jean Cocteau, Francis Bacon en Matthew Barney nader gaan bekijken. Hoe gaan zij om met deze termen, hoe vermengen ze mythes en sprookjes in hun werk, hoe geven zij het onbewuste weer en op welke manier creëren zij een eigen surrealistische wereld? Alle drie zijn ze erg verschillend met een eigen beeldtaal, maar toch hebben ze raakvlakken.
Wat ze op een andere manier, met een ander medium of andere middelen doen, is eigenlijk een soort eigen ‘Alice in Wonderland’ creëren.
Mijn eigen storyboard of scenario bestaat uit vier acties die op een visuele en inhoudelijke manier verbonden zijn met elkaar. Ik ben vertrokken met het verhaal van Alice in Wonderland (geschreven door Lewis Carroll), waar onwaarschijnlijk interessante passages of situaties inzitten. Deze heb ik geïnterpreteerd door eigen visie, mening, ervaring en gezien vanuit onze maatschappelijke context. Mijn vertrekpunt is Alice, maar ondertussen is het veel meer dan dat. Enkele mythes, dromen en zelfs een specifieke scène van Jean Cocteau zitten hierin verwerkt. Het surrealistische aspect heb ik eigenlijk verbonden met mijn eigen realiteit of hier toch een zekere spanning tussen gezocht.
Dit alles vormt een performance van ongeveer 20 minuten, waar iedereen zijn eigen weg in kiest en er geen begin en einde bestaat.