MelissaFellahi
je suis donc je suis
Mijn vertrekpunt was het woord tijd, rond dit woord ben ik op zoek gegaan naar wat mij interesseerde binnen dit gegeven. Vooral de invloed dat het heeft op mensen, zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. Op basis daarvan ben ik terecht gekomen bij de schrijfster Ellen Warmond, die vooral gedichten schrijft rond ‘tijd’(vooral rond het ouder worden). En bij die gedichten, die mij beeldend heel hard inspireerde, ben ik op zoek gegaan naar kunstenaars die ik kon plaatsen bij die gedichten. Zodat woord en beeld samen komt.
Enkele kunstenaars waar ik verder mee ben gegaan en heb onderzocht zijn o.a Fransesca Woodman, die heel vaak in ruimtes werkt waar de tijd zijn invloed op heeft gehad en daar tegenover plaatst ze jonge figuren. Waardoor je een spanning krijgt tussen jong en oud. Een andere is Jo spence die met een aantal fotoreeksen terug in haar kindertijd terechtkomt, waardoor je weer een spanning krijgt tussen jong en oud.Wat voor mij een belangrijk element is, jong en oud die tegenover elkaar staan. En Jan Saudek, die juist heel hard speelt met generaties, en mensen fotografeert op verschillende leeftijden.Hij gaat iemand fotograferen en 10 jaar later maakt hij er terug een foto van in dezelfde enscenering.Waardoor verleden en heden samen komt.
Vanuit die gegevens ben ik opzoek gegaan naar het psychisch ouder worden omdat ik eerst vooral bezig was met het lichamelijke. En ben terechtgekomen bij dementie, omdat je daar juist heel hard die spanning krijgt tussen jong en oud, het loopt door elkaar, ze keren terug naar hun kindertijd. En ze hebben geen tijdsbesef meer, alles loopt door elkaar, het verleden word het heden. Ik heb enkele teksten van Samuel Beckett onderzocht, en ben ze gaan linken met dementie en gaan zien welke aspecten toepasselijk zijn binnen mijn thema. De teksten dat ik heb onderzocht zijn:‘Eindspel’, ‘Krapp’s laatste band’,’short plays’,’gelukkige dagen’.
Mijn eindwerk zal een soort performance worden,waarin je terecht komt in de wereld van iemand dement, in hetgene dat zich afspeeld in hun hoofd. De problematiek die er ontstaat, de moeilijkheden en de chaos. Er ontstaat een conflict/spanning tussen het verleden/heden/toekomst. Wat identiteitsverlies,desorientatie,isolatie veroorzaakt. Ze ervaren de wereld vanuit een ander tijdsperspectief, waardoor hun tijdsbesef anders word ervaren. Het is een wereld waar het verleden het heden wordt, en waarin ze terugkeren naar de kindertijd. Er zullen fragmenten of details van de teksten van Beckett en ‘King Lear’(van shakespeare,vertaling Hugo Claus)in verwerkt worden. Om de essentie van dementie nog concreter te maken.